אחת הבדיקות מהן חוששים כל הנהגים בישראל היא בדיקת ינשוף. למרות שכמעט כולם עוברים את הבדיקה בהצלחה, רבים חוששים ממנה, שמא ימצאו נוהגים בשכרות וייענשו על כך בחומרה. הבדיקה בדרך זו משיגה את מטרתה – הרתעה של נהגים מנהיגה תחת השפעת אלכוהול או סמים.
משטרת ישראל מצאה שחלק נכבד מהתאונות המתרחשות בשעות הילה בכלל ובסופי שבוע בפרט קשורות קשר ישיר לנהיגה בשכרות ועל כן המחוקק החמיר את הענישה לנהיגה בשכרות או תחת השפעת סמים. כמו כן המשטרה החלה להפעיל בדיקות ינשוף שנועדו לאתר נהגים שיכורים (על פי הגדרת החוק) ובדרך זאת להרתיע ולצמצם את התאונות הללו.
מהי בדיקת ינשוף?
בדיקת ינשוף היא פשוטה ומהירה. השוטר עוצר את הנהג בצד הכביש, הנהג מתבקש לנשוף לפיה המחוברת למכשיר חשמלי או מתקן ידני שנקרא ינשוף, ונערכת מדידה של כמות האלכוהול ביחס לליטר אוויר ו/או ביחס לריכוז האלכוהול בדם.
במידה והנהג עומד ברף שנקבע בחוק, הוא ימשיך לדרכו ובמידה ולא, השוטר יחליט אם לשלול את רישיונו על המקום ל 30 יום ולהזמין אותו למשפט בו הענישה תהיה חמורה הרבה יותר. במקרה כזה על השוטר לבצע בדיקה כפולה עם הינשוף כדי לוודא שאכן אין טעות בבדיקה (היא מדויקת מאוד, ולמרות זאת…).
מה הרף שקבוע בחוק להגדרת נהיגה בשכרות?
על פי חוק, נהיגה בשכרות היא מצב בו הנבדק נמצא עם יותר מ 240 מיקרוגרם אלכוהול בליטר אוויר או 50 מיליגרם אלכוהול לכל 100 מיליליטר דם. מי שנעצר לבדיקת ינשוף יכול לבקש גם בדיקת דם במקום הנשיפה אך השוטר לא חייב לאשר זאת (אם כי יהיה חייב לציין את הבקשה בדו"ח שלו לאירוע).
האם ניתן לסרב לבדיקת ינשוף?
כן. אתם יכולים לסרב ואם השוטר עורך לכם בדיקת מאפיינים (הליכה בקו ישר, נגיעה עם האצבע באף וכו') ואתם נמצאים בשליטה, אתם תשוחררו סביר להניח. אבל, הסירוב עצמו ייחשב כהודאה בכך שאתם נוהגים בשכרות וסביר מאוד שבית המשפט יחמיר עמכם את הענישה. על כן רצוי לעבור את הבדיקה גם אם חוששים שאולי אתם מעבר לרף שקבוע בחוק ולא לסרב לבדיקה. למעשה, ברוב המקרים גם אחרי משקה אחד או שניים, תלוי בפרמטרים נוספים שונים, ייתכן ולא תימצאו מעבר לרף השכרות.
מה עושים אם נמצאים חיוביים?
ראשית כל שוכרים עורך דין תעבורה. הענישה הוחמרה מאוד ואם אתם אשמים בנהיגה בשכרות אתם יכולים לקבל עונש של שלילת רישיון נהיגה לשנתיים לפחות, קנס כספי גבוה, מאסר על תנאי או בפועל. לא כדאי להסתבך כל כך ולחסוך על עורך דין תעבורה שיעניק לכם ייעוץ משפטי וייצוג בבית המשפט במידת הצורך.
עורכי דין לתעבורה יודעים את התנאים לקיום בדיקת ינשוף תקינה ויודעים היטב איפה השוטרים נוהגים לבצע טעויות שאולי יזכו אתכם בשל כך. כמו כן לעתים ניתן להפחית בעבירה ראשונה את האשמה לנהיגה תחת משקאות משכרים שהענישה עליה פחותה בהרבה מזאת של נהיגה בשכרות.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד עידן לוי – עו"ד תעבורה בחיפה, אשר מעניק ייצוג לחשודים ונאשמים בשלל עבירות תנועה בפריסה ארצית.