לרוב, דירת המגורים היא הנכס היקר, המשמעותי והגדול ביותר שנמצא ברשותו של החייב. לצערנו, במצב של משבר כלכלי אשר מוביל לחדלות פירעון ופתיחה בהליכי פשיטת רגל, דירת החייב עומדת בסיכון משמעותי מאוד.
אם אתה עומד בפני חובות כבדים, מומלץ ליצור קשר עם עורך דין מומחה לפשיטת רגל אשר יוכל ללוות ולייצג את האינטרסים שלך מהשלבים הראשונים בהליך פשיטת הרגל.
הגנה על דירת החייב בהליך פשיטת רגל
חייבים אשר נמצאים בחובות כבדים נאלצים להתמודד עם הליכי הגבייה האגרסיביים של הנושים (הבנקים, חברות האשראי, ספקים, מלווים בשוק האפור וכדומה) ועיקולים במסגרת ההוצאה לפועל. המטרה העיקרית של הליך פשיטת הרגל היא לכנס את נכסי החייב על ידי המנהל המיוחד (הנאמן) ולחלק אותם בין נושיו של החייב על פי סעיף 42 לפקודת פשיטת הרגל.
אם אתה נמצא במצב הזה, חשוב לדעת כי מכירת הדירה ופינוי החייב ומשפחתו מול השבת החוב לנושים היא דילמה אנושית, מוסרית ומשפטית שנידונה פעמים רבות בין כותלי בית המשפט בישראל.
על פי סעיף 86 לפקודת פשיטת הרגל, חייב אשר הגיש בקשה לפשיטת רגל ונמצא במסגרת הליך פשיטת רגל זכאי לקבל הסדר חלופי (קורת גג חלופית או פיצוי כספי לשכירות נכס מתאים לתקופת ההליך) אשר ישמש אותו ואת בני משפחתו. ניתן לראות כי לפי סעיף 86 לפקודת פשיטת הרגל, המחוקק מבין את מורכבות נושא המגורים ובכך שלא ניתן "לזרוק" את החייב לרחוב לשם גביית חובותיו לנושים.
בעת קבלת ההחלטה על מימוש נכסי החייב, בית המשפט בוחן את מצב והרכב משפחת החייב, מקורות ההכנסה והמימון האפשריים לחובותיו. לעיתים קרובות, יצירת הסדר חלופי עבור החייב ומשפחתו הופך את הליכי מימוש הדירה ללא כלכליים, כדאיים או פרקטיים מבחינת כלל הנוגעים בדבר (הנושים, המנהל המיוחד ובית המשפט).
לסיכום, כניסה להליך פשיטת רגל טומנת בחובה הגבלות רבות (צו עיכוב יציאה מהארץ, הגבלת רישיון הנהיגה וכדומה) אך במקביל היא מאפשרת לחייב לקבל שקט, הגנה וביטחון משפטי מפני הנושים.